Sposób odżywania ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia. Wiele pokarmów, szczególnie tych wysokoprzetworzonych, powoduje choroby cywilizacyjne i szybkie starzenie się komórek. Nie inaczej jest ze słuchem. Jednak przestrzeganie kilku prostych zasad może pozytywnie wpłynąć na nasz układ słuchowy i w połączeniu z odpowiednią profilaktyką uchronić od przedwczesnych problemów ze słuchem. Poniżej 3 wskazówki żywieniowe dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swój zmysł słuchu.
To produkty, które zawierają wiele witamin i związków pozytywnie wpływających na zdrowie. Znajdują się w nich również antyoksydanty, które opóźniają starzenie się komórek – w tym także komórek słuchowych (rzęsatych), które spełniają najważniejszą rolę w układzie słuchowym człowieka.
Do diety warto zatem włączyć buraki, w których obecne są witaminy A, C, B1 oraz kwas foliowy (jeden z przeciwutleniaczy). Poza tym każdy, kto chce cieszyć się dobrym słuchem, powinien spożywać zielone warzywa, które mają duże ilości błonnika, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Nie mniej ważne jest włączenie do jadłospisu owoców: banany zawierają ważny dla układu nerwowego magnez, a porzeczki, aronie i jagody sporo przeciwutleniaczy.
Kwasy tłuszczowe obecne w tłustych rybach zmniejszają ryzyko wystąpienia problemów ze słuchem w podeszłym wieku. Poza tym jest ich sporo także w orzechach oraz awokado, które warto jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jednocześnie najlepiej unikać tłuszczy trans, które znajdują się w niektórych słodyczach (głównie herbatniki, wafelki). Obciążają one układ krwionośny i mogą powodować wiele groźnych schorzeń, w tym również zaburzenia prawidłowego odbioru dźwięków.
Nie bez powodu witamina D nazywana jest witaminą życia. Umożliwia wchłanianie do organizmu wapnia i fosforu, które odpowiadają za prawidłową strukturę kości. Poza tym zapobiega chorobom cywilizacyjnym: nadciśnieniu, alergii, cukrzycy czy anemii. Dieta, która obfituje w witaminę D i inne w składniki odżywcze (m.in.: cynk, magnez oraz witaminy z grupy C i E) pomaga zapobiegać utracie słuchu bądź pogłębianiu się tego problemu wraz z wiekiem.
Z tych powodów warto włączać do posiłków ryby, jaja i przetwory mleczne. W okresie zimowym warto też zadbać o suplementację wszystkich wspomnianych witamin.
Wraz z upływem lat poszczególne układy w organizmie w naturalny sposób się starzeją. Dlatego tak ważne jest to, aby przez całe swoje życie z dbałością podchodzić do aspektu prawidłowej diety. Suplementacja witamin, w połączeniu z aktywnością fizyczną oraz odpowiednią ilością snu, zagwarantuje zdecydowanie wolniejsze starzenie się ciała i umysłu oraz zminimalizuje ryzyko znacznego pogorszenia się słuchu.